Chai je zázrak pro každý den.

26.01.2018

Když je venku vlezlo, zapálím svíčky, uvařím si velký hrnek Chai latte a je mi blaze.

Chai není jen tak nějaký čaj. Je to nápoj připravený z kardamonu, zázvoru, skořice či  hřebíčeku. Britové začali později přidávat do směsi i černý čaj. Například v Indii je známý pod názvem Masala chai. Receptů je opravdu hodně, směsi se mohou lišit. Přidává se pepř i sůl. V každém případě právě Chai latte, tedy s přidáním našlehaného mléka, chutná božsky. 

Já nyní používám hotovou, ale sypanou směs od značky Brew Tea Co, byl to vánoční dárek a opravdu povedený. Naučila jsem se ho pít jako latte, tedy s našlehaným mlékem. 

Asi tak rovnou polévkovou lžíci dám do čajového sáčku, zaleju horkou vodou do dvou třetin šálku. Nechám 3-5 minut vylouhovat. Ve šlehači na mléko si mezi tím připravím mléčnou pěnu a naplním hrnek až po okraj. Když mám chuť, osladím si hnědým cukrem. Chvíle blaha přichází. Výborný dělají dnes už ve většině dobrých kaváren, v Jičíně si ho dávám v BOND CAFFÉ, v Praze je výborný například v naprosto úžasné kavárně Café Letka.