Dýňová polévka z daleka.

30.01.2018

Já zbožňuju polévky! Mohla bych přežívat jen na nich. A je jedno, jestli je to vývar, krémová zeleninová, vietnamská Pho, ruský boršč, finská rybí, slovenská kapustnica, podkrkonošské kyselo. Vařím je všechny a ráda. V týdnu je to skvělá večeře nebo rychlý oběd. Ráda experimentuju, v poslední době trochu na asijský způsob.

Dneska jsem uvařila dýňovou, ale lehce na způsob dálného východu. Je to celkem jednoduchý a rychlý recept, surovin moc také nepotřebujete.

  • dýně Hokaido
  • 1 mrkev
  • cibule velikosti tak akorát
  • 1 lžíce kokosového tuku
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • Koření (zázvor, česnek, koriandr, sůl pepř, kajenský pepř, limetková šťáva, muškátový oříšek)

Vydlabanou dýni zbavenou kůry nakrájet na kostky, mrkev a cibuli také. V hrnci, kde budu polévku vařit, si rozpustím kokosový tuk a všechno důkladně osmažím a to až do změknutí. To smažení je důležitý, zelenina chytne výraznou chuť, jinak byste se pak té polévky nedochutili. Následně zaliju trochou vody a přidám plechovku kokosového mléka. Přidám koření. Na kousky česnek, pár snítek koriandru, nastrouhaný zázvor, muškátový oříšek, sůl, pepř, kajenský pepř.

Nechám povařit do měkka. Vše přeliju do mixéru a umixuju do hladka. Vrátím zpátky do hrnce, ještě tak podle nálady dochutím uvedeným kořením, zakápnu šťávou z limetky. Jestli je to moc husté, můžete ředit vodou, kokosovým mlékem nebo smetanou.

Nechte si chutnat a zkuste se nepokecat. Dost to totiž barví :-)