Jednoduchá pečená zelenina.

20.02.2018

Tento recept mám opravdu velmi ráda a to především pro jeho jednoduchost a také proto, že všechny suroviny můžu mít doma mnoho dnů předem. 

Ideální sobotní oběd, když chci jít v sobotu na trh, sejít se s přáteli na kávu, nespěchat a nezbývá čas pro dlouhé vaření. Je to jídlo, které připravíte na plechu v troubě, všechny suroviny pěkně promíchané a stačí vám slabá hodinka na pečení. Můžete si také vše přichystat předem, nechat odpočinout v chladnu a v pravou chvíli dát jen zapéct. Lahodnost spočívá nejen v základních druzích zleniny, které použijete, ale také v dobrém a kvalitním olivovém oleji a bylinkách.

Já jako přílohu volím nejčastěji tmavý celozrnný chléb. Je to také ideální víkendové odlehčení, když se chystáme s přáteli v sobotu večer někam ven a vím, že večeře bude bohatá a u jedné sklenky také nezůstane.

Pro čtyři osoby:

  • větší máslová dýně ( no, upřímně, nenašla jsem ještě nikdy žádnou větší nebo menší, jsou jak přes kopírák)
  • 6 mrkví 
  • 3 malé batáty ( ty menší z těch obvykle velikých)
  • olivový olej
  • směs sušených bylin ( třeba provensálská směs)
  • 2 lžíce sladké papriky
  • velká hrst čerstvého tymiánu
  • a zrovna tak i rozmarýnu ( kdo nemusí, vezme bazalku)
  • sůl a pepř 

Troubu na 180 st.C - používáte horkovzdušnou, 220 st.C u pečení horní/dolní.

Oškrábat dýni ( děs a hrůza tohle loupat), mrkev i batáty. Nakrájet na stejně velké kousky, já volím klínky asi jako na velké hranolky. Ne moc malé, určitě se pečením trochu smrsknou. Zeleninu dám do velké mísy, zakapu olejem, přidám všechno koření a byliny, osolím, opepřím. Na plech dám pečící papír a směs z mísy přesypu na plech. Ještě jednou zeleninu zakapu olejem. Během pečení ji občas obrátím, aby byla opečená ze všech stran. Neměla by se dusit, ale opravdu péct. 

Pro změnu od tmavého chleba volím občas jako přílohu hnědou rýži, jindy bez čehokoli, prostě na vidličku, jen zeleninu. Druhý den, pokud tedy zbude,  klidně i do krabičky jako jídlo sebou a nemusí se ani ohřívat. 

Je to opravdu bašta, stojí za to vyzkoušet.

P.S. ještě jedna vychytávka. Koupím si té zeleniny vždycky víc a když už jsem v tom čištění, zbylou si v robotu nastrouhám a uložím do mrazáku. Do krémové polévky se zázvorem je to naprosto ideál.