Salát z pečené dýně, oliv, avokáda a rukoly.

21.01.2018

Pro nedělní oběd jsem dnes vybrala úžasný salát z knihy Lahodně s Ellou. Je plný chutí a konzistencí. V neděli snídáme později a dlouho a vlasně se tak nějak postupně a pomalu dostáváme k pozdnímu obědu. Stačí nám tedy něco lehčího, co doplní ranní smoothie, vaječnou omeletu se špenátem a rajčátky a také samozřejmě...konvici černé kávy s mlékem :-)

Salát je velmi jednoduchý, během jeho přípravy si zvládnete přečíst i noviny nebo sledovat film. 

Na 4 porce budete potřebovat

  •  1 máslovou dýni 
  •  2 balení rukoly
  •  asi tak hrst vypeckovaných oliv
  •  2 avokáda
  •  lžička sladké červené papriky, bylinky ( bezva je třeba provensálská   směs nebo tymián)

zálivka

  • 1 lžíce tamari 
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Dýni oloupejte ( to mě moc nebaví a vždycky se říznu), nakrájejte na menší kostky, v míse promíchejte se solí, pepřem, bylinkami, olivovým olejem, paprikou. Vyklopte na plech s pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby na 30 - 40 min. Musí být měkká, ne rozdušená. Mezitím si nakrájím na kostičky avokádo. To dělám tak, že když z půlky vyjmu pecku, položím si polovinu avokáda do dlaně, vezmu štíhlí nožík a rozkrájím si ho na kostky. Kůra je tak tuhá, že mi nedovolí průnik nože hlouběji, než právě k té slupce. Vytvořím tedy takový kostkovaný vzor, pak vezmu polévkovou lžíci a vše měkké podeberu až ke kůře a vyklopím do mísy. Vše se krásně rozdělí na kostičky. Žádné opatlané prkýnko ani ruce. A dál: k avokádu přidám rukolu, posekané olivy, hotovou dýni, zálivku. Důkladně a z lehka promíchat. Kdo se potřebuje trochu dorazit, slunečnicový chleba je ideální. Rozhodně nic nezbylo k večeři :-)